We all live in a yellow submarine...
Як завжди, порівнюючи музику класичну і сучасну, до чого-небудь таки докопаєшся. От мені і згадався музичний фундамент.
Із самого початку музика розвивалася у трьох формах: марш, танець і пісня. Вважається, що на початку історії найбільший вплив несли такі собі військові марші. Це було у розвинутих військових країнах: Елладі, Римській імперії. Але цілком можливо, що тоді ж десь у відсталих племенах потихеньку помаленьку розвивалися пісня і танець, і от згодом саме вони перебрали на себе основну роль: згадаймо церковну музику, згадаймо усну народну творчість. А згодом пісня і зовсім почала перетягати ковдру на себе.
І ось вже із XX ст. один із китів фактично з'їв двох інших - ми з вами вже живемо в часи, коли пісня залишилась не тільки єдиною великою опорою музики, вона ще й захопила музичний світ як жанр. Звичайно, оперети, балети, симфонії і все інше створюється і досі, але достатньо порівняти кількість випущених пісень із усією іншою муз. продукцією за 1 рік... Допустимо, скільки ви чули нових муз. творів за цей рік, що не були піснями? Особисто я тільки 1.
Так от, раз пісня захопила муз. мистецтво, має з'явитися щось інше, що стане його базисом, тому що музика, як і будь-яке мистецтво, вимагає хоч якоїсь варіативності.
Сучасний світ пропонує нам жанровий поділ. Але це не є фундаментом, це вже швидше наслідки музичної багатогранності. Спочатку була пісня, а потім з'явилися всілякі space rock, doom metal і таке інше.
Тоді що ж лежить в основі?
Мені сьогодні в голову стукнула одна думка: а що як взяти основою для музики те ж, що лежить у літературі? Епос, лірику і драму. І ви знаєте, якщо подивитися на якийсь гурт, дійсно вимальовується певна риса, до якої він тяжіє. Так U2, наприклад - це лірика, Queen - епос, Gogol Bordello - драма.
Але я цього стверджувати не берусь, може, хтось бачить все зовсім інакше. Тому і створила я цю тему, щоб, по-перше, поговорити про витоки музики, а по-друге, розібратись, що і звідки вийшло.
А може, і кити, що тримають цей світ, уже зовсім не кити, а субмарини?
Переклад/Перевод (то все не я, а майже гугл)
Как всегда, сравнивая музыку классическую и современную, к чему-нибудь да докопаешься. Вот мне и вспомнился музыкальный фундамент.
С самого начала музыка развивалась в трех формах: марш, танец и песня. Считается, что в начале истории наибольшее влияние несли некие военные марши. Это было в развитых военных странах: Элладе, Римской империи. Но вполне возможно, что тогда же где-то в отсталых племенах потихоньку помаленьку развивались песня и танец, и вот впоследствии именно они взяли на себя основную роль: вспомним церковную музыку, вспомните устное народное творчество. А впоследствии песня и вовсе начала перетягивать одеяло на себя.
И вот уже с XX в. один из китов фактически съел двух других - мы с вами уже живем во времена, когда песня осталась не только единственной крупной опорой музыки, она еще и захватила музыкальный мир как жанр. Конечно, оперетты, балеты, симфонии и все остальное создается и сейчас, но достаточно сравнить количество выпущенных песен со всей другой муз. продукцией за 1 год ... Допустим, сколько вы слышали новых муз. произведений за этот год, которые не были бы песнями? Лично я только 1.
Так вот, раз песня захватила муз. искусство, должно появиться нечто иное, что станет его базисом, потому что музыка, как и любое искусство, требует хоть какой-нибудь вариативности.
Современный мир предлагает нам жанровое деление. Но это не является фундаментом, это уже скорее последствия музыкальной многогранности. Сначала была песня, а потом появились всевозможные space rock, doom metal и т.д.
Тогда что же лежит в основе?
Мне сегодня в голову стукнула одна мысль: а вдруг взять основой для музыки то же, что лежит в литературе? Эпос, лирику и драму. И вы знаете, если посмотреть на отдельно взятую группу, действительно вырисовывается определенная черта, к которой она тяготеет. Так U2, например - это лирика, Queen - эпос, Gogol Bordello - драма.
Но я этого утверждать не берусь, может, кто-то видит все совершенно иначе. Поэтому и создала я эту тему, чтобы, во-первых, поговорить об истоках музыки, а во-вторых, разобраться, что и откуда вышло.
А может, и киты, которые держат этот мир, уже совсем не киты, а субмарины?
Теги: музыка, марш, танец, песня, рим, эллада, метафора
Отредактировано дюдіще (2010-10-25 23:30:55)